Nehéz Zene

A kőbányai zenesuliból kiszakadt fiatal tehetségeek közül Barabás Lőrinc minden kétséget kizáróan az egyik legismertebb: az Irie Maffián keresztül a hip hop és reggae rajongóit, az Eklektricen és a random szerdán keresztül pedig sok vájtfülű nehézzenészt is tisztelőjének tudhat. Nem semmi, hogy május 16-án, a Művészetek Palotájában kezdődő Jazztavasz nyitónapján is őt hallgathatja a nagyérdemű - kiegészülve a tunéziai Dhafer Youssef formációjával.

Tovább

Mindig hízik a májunk, ha olvassuk valahol, hogy a világ egyik legnagyobb basszusgitárosa, Richard Bona megőrül a magyar gasztronómia első számú jelképének számító gulyáslevesért. A bőgős (itt a képen jobbra) rendhagyóm módon ezúttal nem az a38-on, hanem a Művészetek Palotájában (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem) ad közös koncertet Snétberger Ferenc gitárművésszel és Paolo Vinaccia dobossal május másodikán, szombaton 19.00-tól. Minden kétséget kizáróan tehát az év egyik legfontosabb koncertje készülődik itten.

Tovább

Rendszeres, minden pénteken jelentkező rovatunkban egy-egy zenészt mutatunk be, kevésbé hétköznapi (vö.: péntek) videófelvételén keresztül. A cél, hogy egész hétvégére raktározható zenei benyomást sugározzunk nehézzenei színvonalon.

Sosem gondoltunk még arra, hogy egy alapjáraton kattogó traktor (!) zümmögésére kéne gitározzunk, de lehet, hogy bennünk van a hiba. Amúgy az alább hallható dal (Sweet Georgia Brown) eredetije a legendás kétujjú gitárművész, Django Reinhardt nevéhez fűződik, akitől van egy nagyon állat videónk, de mindent a maga idejében.

Variációk egy témára [1.] [+]

2009. április 20. 22:56 / Barna

Ritkán, vagy nagy ritkán jelentkező sorozatunkban időtlen klasszikusokat kutatunk, melyek gyökeresen új értelmezésekre adtak ihletet. Zenei témák, dalok eredetiben, majd adaptálva, vagy fenekestül felforgatva.

Pink Floyd - Goodbye Blue Sky (The Wall, 1979) A PF mindössze két és fél perces dala rettentő egyszerű akkordmenet, hátborzongató énekkel. Kevesen tudják, de az elején hallható gyermekhang Harry Waters-től, a bőgős Roger Waters fiától származik. A tétel üzenete a háború utáni világról szól; konkrétan valami olyasmiről, hogy milyen a háború után felnőni. A hangulatot és részben a szöveget is Aldous Huxley Szép Új Világ c. antiutópiája ihlette.

Tovább

Szerintetek melyik minden idők legjobb albuma? Van egyáltalán ilyen? Van értelme ilyenen gondolkodni? A Rolling Stone magazin megpróbálta.

A Rolling Stone magazin szerkesztői történetesen 237 megkérdezett "illetékes" szavazatai alapján állították össze minden idők legfontosabb albumainak listáját. A felkért szavazók közt zenészek, újságírók, lemezkiadók vezetői, valamint rádiós műsorvezetők voltak, a voksokat pedig az Ernst & Young cég dolgozta fel (a súlyozásos módszer lényegét mondjam el, vagy a Coca Cola receptjét?). Az eredmény a Rolling Stone: Minden idők 500 legjobb albuma című könyv lett.

A teljes cikk a B-oldal blogon olvasható.

A dologhoz muszáj hozzátennünk, hogy Miles Davis Kind of Blue c. 1959-es albumának előkelő helyezésével, Muddy Waters szerepeltetésével, a The Dark Side of the Moon első ötvenben elfoglalt helyével nagyon egyetértünk, ám Santana 1969-es albumát és a Master of Puppets-et szívesebben láttuk volna az első 100-ban. (Ha valaki lusta egynél többet kattintani, a teljes lista a wikipedián is fent van.)

Cimkék: lapszemle

Little AxeAzt hittem, eléggé feltérképeztem hősünket és társait a koncert előtt ahhoz, hogy elmondhassam: körülbelül sejtem, mire számíthatok. Nem tévedtem nagyon a zenében, de az esemény különleges hangulata posztolásra sarkallt.

Kicsit megijedtem, amikor a hajóra toppantunk hozzám hasonlóan elborult ízlésű kollégámmal: "újabb előadót fogunk Magyarországról ezzel a nézőszámmal elijeszteni.."-gondoltam, de szerencsére kezdésre befutottak annyian, hogy ezt az érzést elhessegethessük.

A Tudósokat sosem hallottam ezelőtt, bár általános iskolásként mélyen az elmémbe égett az 'Apa kocsit hajt' című klasszikusuk, de kiderült, több ez a zene ennél. Iszonyat jó hangszereseket gyűjtött maga köré Dr. Máriás, és nekem bejött, amit csináltak. Nem hallottam még előadót ilyen finoman, intelligensen politizálni, bár néha az obszcenitás is szerepet kapott, de nem éreztem öncélúnak azt sem. Kár, hogy az új lemez címadója, D. Ibolya választott képviselőnk nem volt jelen, azért nem mindennap írnak valakiről lemezt...

Tovább

Cimkék: blues, beszámoló

Rendszeres, minden pénteken jelentkező rovatunkban egy-egy zenészt mutatunk be, kevésbé hétköznapi (vö.: péntek) videófelvételén keresztül. A cél, hogy egész hétvégére raktározható zenei benyomást sugározzunk nehézzenei színvonalon.

Mindenkitől elnézést kérünk, aki már hallotta, látta, YouTube-MP3 Converterrel letöltötte, majd rongyosra hallgatta. Akkor is egyszer muszáj: Aleksej Igudesman hegedűs és Ki Joo zongoraművész ténykedésétől a tradicionális zeneértőnek feltehetően égnek áll a haja. Nem csak magukat és hangszeres tudásukat veszik hülyére, de évszázadok komolyzenei műveit és magát az előadóművészi etikettet is. Mozart&Bond köv.

Deák Endre ajánlója

Most pénteken, április 17-én Budapestre, az a38 hajóra látogat a scratch, mint műfaj kiagyalója, az első hip-hopper, aki bekerült a Hall of Fame-be: Grandmaster Flash.

A hetvenes évek végén Harlemben és Bronxban tőle illetve a lemezjátszóitól zengtek az utcák; ő kezdte el kézzel is forgatni előre és vissza a bakeliteket, ezzel sajátos zörejeket, effekteket létrehozva. Ez a fajta játékstílus kapta a scratch (gusztustalanul, fonetikusan leírva szkreccs) nevet. Újításának súlyát mi sem jelzi jobban, minthogy azóta külön erre a játékmódra alkalmas lemezjátszókat gyártanak, és kifejezetten erre a célra jó hangokat tartalmazó lemezeket vesznek fel.

A koncerten a számos nagy öreget felvonultató (Busta Rhymes, Big Daddy Kane, KRS-One, Snoop Dogg), márciusban megjelenő Bridge című életműlemez hangzik el.

Tovább

Rendszeres, minden pénteken jelentkező rovatunkban egy-egy zenészt mutatunk be, kevésbé hétköznapi (vö.: péntek) videófelvételén keresztül. A cél, hogy egész hétvégére raktározható zenei benyomást sugározzunk nehézzenei színvonalon

A mai nap ismét egy vérbeli gengszterrel lesz dolgunk az elkövetkezendő bő 3 percben, aki nem más, mint Ivan Pacheco. Ez műfaj vitán felül a dobcséplés egyik legakrobatikusabb irányzata, a menetdobolás, avagy a drumline. A felvétel egy dobos verseny döntőjén készült, nem tudjuk, hogy benne tisztelhetjük-e a győztest, de 15 év múlva elképzelhető, hogy a könyökhajlat-dobolás előfutárának fogják tekinteni (vö.: 2:19).

Cimkék: pénteki zenész, dob

Különleges ritkasággal lepte meg a Periferic Music a nehézzene szerelmeseit: a hetekben adták ki cd-n az After Crying első két lemezét, az Opus.1-et és az 1989-et – korábban mindkettő csak kazettán jelent meg.

Tovább

PZM beszámolója

Március 29-én vasárnap este igazi zenei csemegét kóstolhattak meg azok, akik akkor épp az A38 fedélzetén tartózkodtak, ugyanis Studio Percussion Graz tette nálunk tiszteletét, akik WUMM című műsorukkal jó pár centivel feljebb helyezték azt a lécet, amit eddig az ütős kamarazene legmagasabb szintjeiről gondoltam. A Studio Percussion Graz óriási hagyományokkal és presztízzsel rendelkező együttes a szomszédos Ausztriából. A SPG nem állandó formációt takar, hanem folyamatosan változó tagságot: jelenleg 8 főt számlál. A WUMM névre keresztelt műsor valahol egy színházi komédia és egy vérprecíz zenei produkció között van, de összességében mégis örömzenélést hallhattunk annak ellenére, hogy improvizatív elemeket csak nagyítóval lehetett találni. A repertoárjukban a kortárs komolyzenei szerzemények, karibi ritmusok, elektronikus zenei hangzások éppúgy jelen voltak, mint a jazzre emlékeztető dallamok. Egy elitista vájtfülű éppúgy megtalálta szórakozását, mint egy 7 éves kisgyerek.

Tovább

Rendszeres, minden pénteken jelentkező rovatunkban egy-egy zenészt mutatunk be, kevésbé hétköznapi (vö.: péntek) videófelvételén keresztül. A cél, hogy egész hétvégére raktározható zenei benyomást sugározzunk nehézzenei színvonalon.

"Kurt Cobain was the one who killed guitar solo in rock music" - szól az ismert mondás. Ne menjünk bele, hogy mennyire jogos az ilyesfajta elitizmus, de mindjárt tegyük hozzá, hogy még a Nirvana öröksége is sokat adhat a nehézzenének. Itt van pl. Erik Roche, 2005-ben elhunyt ír származású fingerstyle akusztikus gitáros, aki az amatőr zenekarok elpusztíthatatlan kezdőslágerét, a Smells Like Teen Spiritet (khm) prüntyögi. (Roche-nak egyébként a The Acoustic Guitar Bible c. könyvet is köszönheti a zenei irodalom.)

Április 7. túl azon, hogy az Otthonszülés Világnapja (ja, és Duncan James születésnapja!) nehezen kihagyható nehézzenei alkalmat rejt! A jazz, és a multiinstrumentalizmus határait feszegető, kiváló zenészek lépnek színpadra az a38-on, hogy új lemezüket mutassák be. Kaltenecker Zsolt és Dresch Mihály formációjában az a közös, hogy mindkettőjük albumát az X Produkció jelenteti meg - és persze mindketten méltók az itthoni jazz és nu-jazz kedvelőinek kitüntető figyelmére.

Kaltenecker Zsolt nagyjából egy éve működő, a korábbi Kaltenecker Triót és részben a European Mantrát (kezdetben amúgy őszinte fájdalmunkra) egyesítő új triójának Just Like Jazz c. lemezét hozza - a billentyűs mellett Borlai Gergő dobosból és Lukács Peta gitárosból álló formáció (Kaltenecker-Lukács-Borlai, vagyis K.L.B. Trio) alakulása óta eltelt időszakban körbefutotta a fél Európát, ezen koncertek felvételeiből pakolták össze az albumot. - A Just Like Jazz című most megjelenő lemez anyaga csaknem teljes egészében a tavaly őszi csehországi és szlovákiai turnénk utolsó előtti állomásán, Pozsonyban rögzítettük. - újságolja a Nehézzene kérdésére Kaltenecker Zsolt, majd hozzáteszi - A fennmaradó két számot pedig a turnét követő budapesti koncertünkön vettük fel. A felvételeket Peta készítette és egyben ő a lemez hangmérnöke is. - azt is megtudtuk, hogy a következő albumfelvétel akár már ősszel megtörténhet, ahogy Zsolt fogalmaz, "mindenképpen stúdióban".

A billenyűstől azt is megtudtuk, hogy nem hagyományos (mondjuk a korábbi trióból, vagy a EM-ból ismert) felfogást követnek a K.L.B.-ben, ami a dalszerzést illeti: - A K.L.B. trióban nincs zenekarvezető. A jelenlegi repertoárban mindhármunk számai megtalálhatóak illetve vannak közös szerzemények is (pl. a Doing), amelyek szabad improvizációkból alakultak ki a koncertek során.

Tovább

Jeff Scott Soto @ Diesel Club [+]

2009. április 1. 7:28 / Mezei Misi

A tavalyi év egyik legjobb magyarországi koncertjének választotta több fórum, a véleményüket én is csak osztani tudom Jeff Scott Soto és a Tempestt közös bulijával kapcsolatban.

A Livesound csapatának köszönhetően idén ismét lehetőségünk lesz elcsípni hangszálakrobatánkat, ezúttal saját bandájával. De ki is ő, mit érdemes róla tudni?

Zenei blog lévén jöjjön először egy dal tőle, ami talán többet mond el róla az utána következő rocktörténelem-óránál.

(A 80-as évekbeli rocksztáréletet feldolgozó hollywoodi filmben, a Rock Star c. alkotásban Mark Wahlbergnek kölcsönözte a hangját Soto, a filmben elhangzó himnuszt hallhatjátok alant élőben)

Tovább

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2024, IGEN