Nehéz Zene

B.B. King a Papp Lászlóban [+]

2009. június 30. 12:38 / nikola

Ismét egy drága koncertet ajánlunk figyelmetekbe. Idén nyáron hazánkba látogat B. B. King, akiről valóban állíthatjuk, hogy akkora nagy legendája a blues-nak, amihez foghatóan nagy nem sok van. A nehézzenei élmény garantált, innentől már minden csak a matekon múlik.

Rövid kedvcsináló

B.B. King

Egy ültetvényen született a Mississippi állam beli Itta Benában. Kilenc évesen kezdett gitározni, kórusba is járt. 20 éves korában Memphisbe ment, ahol utcazenélésből próbált megélni, később a helyi WDIA rádióállomás lemezlovasaként dolgozott. Itt kapta a „The Beale Street Blues Boy” becenevet, mely később „Blues Boy King”-re, végül B. B. Kingre rövidült.

1968-ban Johnny Winterrel és Mike Bloomfielddel koncertezett nagy sikerrel, aminek következtében a The Rolling Stones 1969-ben meghívta amerikai turnéjára. Ugyanebben az évben szerezte a "The Thrill Is Gone" című dalát, mellyel már nem csak a blues, de a poplisták élére is felkerült. Munkássága elismeréseként 1984-ben beválasztották a Blues Foundation Hall Of Fame-be, 1987-ben pedig a Rock And Roll Hall Of Fame-be. Minden idők legaktívabb zenésze, még 70 éves korán túl is évi 200 fellépése van.

A kisgyerek korától gitározó King soha nem járt tanárhoz, tudását autodidakta módon sajátította el. Stílusában érződik a delta blues lüktetése, de ezt a hangzást sikerrel vegyítette a kor más gitárosaira jellemző dzsesszes motívumokkal, így létrehozva az eredeti B. B. King-hangzást. Saját bevallása szerint az akkordjáték sosem volt az erőssége, de tempóérzéke, ujjvibratoja, és az egész dallamjátéka egyedülálló.

(via wikipedia)

 

Időpont: július 16., csütörtök, 20:00
Helyszín: Papp László Sportaréna
Beugró: 7.500 - 29.900 Ft-ig

Cimkék: b.b. king, ajánló, blues

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2021, IGEN