Nehéz Zene

Nezézzene 89-ből – After Crying lemezek, újrakeverve

2009. április 8. 10:17 / Csodatevő Nikola

Különleges ritkasággal lepte meg a Periferic Music a nehézzene szerelmeseit: a hetekben adták ki cd-n az After Crying első két lemezét, az Opus.1-et és az 1989-et – korábban mindkettő csak kazettán jelent meg.

Az Opus.1 elkészültekor a zenekar még trió (Egervári Gábor – fuvola, Pejtsik Péter – cselló, Vedres Csaba – zongora), a hangzás kortárs klasszikus zenei, rengeteg improvizációval. A korábban csak kazettán megjelent hanganyag mindössze két tracket tartalmaz: A oldal / B oldal.

Vedres Csaba a következőket írja a lemez születéséről:

A bemutatkozó koncert után 12 nappal rögzítettük az első demo-felvételünket is, egy nap alatt. Különös műsor volt! Megírt és improvizált elemek tudatosan váltogatott keveréke. 60 percet játszottunk egyfolytában. Kötelező volt mindenkinek 5–10 percet egyedül is szólóznia. Zenei jelekre (amelyeket a próbák során megbeszéltünk) tudtuk, hogy a rögtönzésnek vége, és a másik két zenész is beszállt. A koncert tetőpontja egy bejátszott hangfelvétel volt; amíg ez szólt, a színpadon teljesen megmerevedtünk abban a pózban, amiben éppen voltunk.

Forrás: www.vedrescsaba.hu


Az Opus.1-nek emellet két másik verziója is elkészült, a most megjelent lemez az Opus harmadik, végleges verziója.

Az 1989-en már négytagú zenekar játszik: az alapító tagok kiegészültek Szerb Katalin hegedűssel, a zenére pedig hol angol, hol magyar nyelvű szövegek kerülnek, a hosszú kazettaoldalnyi improvizációk különálló dalokká tisztulnak. Vedres Csaba zenei világa erősen meghatározó; dominál a zongora a teljesen akusztikus, ekkor még gitármentes zenei környezetben.

Sajnos a youtube-on pont ebből az időszakból semmit nem találtunk a zenekartól, de az alábbi ’93 körüli felvétel hangulatban körülbelül ott van.Az AC-t legközelebb 2009. április 18-án 19 órakor a Vigyázó Sándor Művelődési Házban (Budapest, XVII. kerület, Pesti út 113.) hallgathatjuk élőben. Beugró: 1500 Ft A ’80-as évek vége óta viszont nem keveset változott a zenekar, ma inkább ilyen jellegű produkcióra számítsatok:(Amúgy milyen már, hogy Winkler Balázs úgy trombitál jobb kézzel, hogy közben ballal billentyűzik?)

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2021, IGEN