Nehéz Zene

Deák Endre ajánlója

Most pénteken, április 17-én Budapestre, az a38 hajóra látogat a scratch, mint műfaj kiagyalója, az első hip-hopper, aki bekerült a Hall of Fame-be: Grandmaster Flash.

A hetvenes évek végén Harlemben és Bronxban tőle illetve a lemezjátszóitól zengtek az utcák; ő kezdte el kézzel is forgatni előre és vissza a bakeliteket, ezzel sajátos zörejeket, effekteket létrehozva. Ez a fajta játékstílus kapta a scratch (gusztustalanul, fonetikusan leírva szkreccs) nevet. Újításának súlyát mi sem jelzi jobban, minthogy azóta külön erre a játékmódra alkalmas lemezjátszókat gyártanak, és kifejezetten erre a célra jó hangokat tartalmazó lemezeket vesznek fel.

A koncerten a számos nagy öreget felvonultató (Busta Rhymes, Big Daddy Kane, KRS-One, Snoop Dogg), márciusban megjelenő Bridge című életműlemez hangzik el.

Ez pedig egy kis kedvcsináló, hogy hová is fejlődött a scratch, a videón Pac Man látható, a bugyuta intro nekünk is fáj, de az azt követő bő hét perc és a playlist többi trackje bőven kárpótol (egyben azt is demonstrálja, hogy a scratch, mint olyan, unisex műfaj):

 

Grandmaster Flash
ápr. 17. 21:00, A38 állóhajó, jegyár: 4500 Ft, elővétel: 4000 Ft

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2021, IGEN