Nehéz Zene

A kőbányai zenesuliból kiszakadt fiatal tehetségeek közül Barabás Lőrinc minden kétséget kizáróan az egyik legismertebb: az Irie Maffián keresztül a hip hop és reggae rajongóit, az Eklektricen és a random szerdán keresztül pedig sok vájtfülű nehézzenészt is tisztelőjének tudhat. Nem semmi, hogy május 16-án, a Művészetek Palotájában kezdődő Jazztavasz nyitónapján is őt hallgathatja a nagyérdemű - kiegészülve a tunéziai Dhafer Youssef formációjával.

A Jazztavasz fesztivál nyitóestéjén bemutatkozó zenekarok azt mutatják meg, hogy milyen sokféleképpen lehet a modern, digitális zenei eszközöket az improvizált zenében alkalmazni. A fiatal Barabás Lőrinc a jazz, az elektronika, a dub, a hip-hop, a reggae és a French house elemeinek felhasználásával hozza létre egyedi stílusát, amelyet a hangszerelés és a digitális effektek gondos megválasztása, énekesnő és a női rapper alkalmazása, valamint a sajátos zenei asszociációk tesznek rendkívül jellegzetessé.

Dhafer Youssef ötévesen kezdte énektanulmányait, elsősorban a helyi iszlám közösség szigorú hagyományai szerint. Egyszerre szocializálódott a Korán-iskolák vokális stílusán és a '70-es évek rádiós slágerein, s ezt a már önmagában is vegyes útravalót kötötte össze a norvég jazz előadóival zenélve a skandináv nu-jazz szubkultúrával. A jellegzetes arab lantként ismert udon autodidaktaként tanult meg játszani. Zenéje az iszlám spirituális-misztikus vonalából, a szufizmusból és az arab költészet trubadúrhagyományából indul ki, s ez a vonal fut össze egyéni módon a jazz és a világzene európai irányaival. 2002-es, Electric Sufi című lemezén találkozik először a kortárs elektronikus zene a hagyományos maghreb dallamokkal. Azóta kiadott albumain is ez a kombináció adja egyéni stílusának legmarkánsabb jegyeit.

A Jazztavasz fesztivált megelőző Műhelybeszélgetésen, május 13-án 17.30 órai kezdettel a Művészetek Palotája klubszerűen berendezett Lépcsőtermében különféle művészeti ágak jeles képviselői és más meghívott vendégek beszélgetnek a műsorokról a sorozat állandó házigazdája, Fenyő Gábor vezetésével. A Műhelybeszélgetések nyilvánosak, a belépés díjtalan.

Barabás Lőrinc Eklektric; Dhafer Youssef (Tunézia)
Művészetek Palotája, Fesztivál Színház
2009. május 16. szombat 19:30-tól
Jegyárak: 1700.- 3200.- 4100.- Ft
www.mupa.hu

[Az esemény a JAZZTAVASZ 2009 része.]

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2021, IGEN