Nehéz Zene

Zene szemeinknek [1.]

2009. május 17. 4:55 / PZM

A meglepetés erejével, néha felbukkanó sorozatunkban olyan filmeket, ill. dokumentumfilmeket kersünk és ajánlunk, amelyek érdekes vagy szokatlan megközelítéssel fókuszálnak a zenére vagy hangszeres tudásra, illetve olyan rövidfilmeket, installációkat, melyek a képet kísérő zenei megoldásaik miatt érdemesek a szélesebb közönség figyelmére.

A Sigur Rós-t először akkor hallottam, amikor az amerikai MTV január elsején épp' a Hangover Help című közszolgálati műsorát adta. Egy erős kávé kavargatásakor kezdődött el Glólsóli című szám basszustémája, mely egyik pillanatról a másikra megállította a kezemben a kanalat. A Sigur Rós-ról készült dokumentumfilm, a Heima pedig nem kevésbé hatásos, nem mellesleg egy rakás filmes díjat is besöpört.

sig

A kis Izlandra a közelmúltban igencsak rájárt a rúd, a pénzügyi krach egyik első áldozata, spekulációs támadások és a nemzeti valuta bedőlése nem fakasztott örömkönnyeket a vikingek és kelták leszármazottaiból. Izland mindössze 350 000 ember lakhelye, de amilyen kis ország, zenei szcénájára mégis igencsak büszke lehet. Björk után Izland második számú zenei exportcikke a Sigur Rós (nevük jelentése szabad fordításban: a győzelem rózsája). Post Rock-ot játszanak nem is rosszul, ami nem kifejezetten egy kommersz műfaj, de nekik mégis sikerült egy igen rangos helyet kivívni a mainsteam zenék világában, ezen kívül Chris Martin (Coldplay) egyik kedvenc zenekara – hozzá kell tenni, ez néhol hallatszik is.  Amiről biztosan felismerhetők az énekes, Jón Þór Birgisson, férfi létére hihetetlen magas hangja, vonóval megszólaltatott elektromos gitárja (Jimmy Page™) illetve az izlandi nyelű szövegek. Lehet szeretni vagy sem, annyiban mindenki egyetérthet, hogy sajátos hangulatú muzsikáról van szó, amire jó néhány filmes is felfigyelt hallhattuk például a Vanília égbolt című moziban, de felcsendült néhány CSI helyszínelős részben is.

sigurA világsikerre való tekintettel persze a Sigur Rós sem kerülhette el, hogy egy koncertfilmen ne legyenek megörökítve, azonban némiképp rendhagyó módon. Heima annyit jelent mint otthon, ami egy olyan turnéról készült doku-koncertfilm melyet hazájukban tartottak, azzal a céllal, hogy „összekapcsolják a izlandi lelket”. Rengeteg helyen adtak koncertet teljesen ingyen, a háromházas falutól egy duzzasztógát leendő helyétől egészen Rejkjavikig. A számok alatt gyönyörű természeti képeket és a hallgatóságról készült közelieket láthatunk, akik rendszerint csak pislogtak a meghatottságtól. A számok között pedig a tagokkal készült rövidebb beszélgetéseket hallhatunk például arról, ahogy megismertek egy vulkáni törmelékből hangszert készítő remetét.

Aki egy kicsit ismeri a Sigur Róst, és fogékony a természetfilmekre, annak katartikus élményt fog nyújtani. Aki nem, az sem fog kikerülni a hatása alól. Minden állomás egy-egy teljesen eltérő hangulatú koncert, volt ahol 20 ember előtt játszottak, volt ahol tízezrek hallgatták őket, volt ahol két akusztikus gitárral, volt ahol több ezer watt erősítéssel, volt amikor szabadtéren, volt amikor egy tönkrement halfeldolgozó alagsorában.

A Heima Sigur Rós rajongóknak kötelező, de ők már biztos látták, Izlandra vágyóknak ajánlott, mindenki másnak pedig egy kis ízelítő:

 

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2021, IGEN