Nehéz Zene

Hitel, válság, plágium [+]

2009. március 7. 11:23 / Kerub

December végi hír, hogy Joe Satriani gitárhős pert indít a Coldplay ellen, mivel úgy véli, a zenekar lemásolta I Just Wanna Fly című szerzeményét. Ügyvédjének csapata folyamatosan követi majd a britpop együttest a szerzői jogok behajtásának reményében. Howard King, Satriani ügyvédje korábban így nyilatkozott: egész csapatot fog munkába állítani, hogy nyomon kövessék a Coldplayt, és bármerre is jár a zenekar, videófelvételeket fognak készíteni, hogy bebizonyítsák a plágiumvádat, és legyen minek alapján behajtani a szerzői jogdíjakat.

A Coldplay persze elutasította Satriani vádjait és közölte, hogy bármilyen hasonlóság teljességgel véletlen. (Mondjuk magyarázkodniuk nem először kellett: korábban a New York-i Creaky Boards gyanúsította meg a Coldplayt plágiummal, minthogy úgy találták, a zenekar utolsó lemeze, a Viva la Vida egyik szerzeménye az ő The Songs I Didn't Write című dalukat másolja.)

Azóta számos bizonyító erejű(nek szánt) bemutató jelent meg a világhálón - legtöbbször lelkes Satriani-hívők mutatják be a megdöbbentően hasonló pontokat. A Reuters annak idején megszólaltatott egy szerzői jogra szakosodott ügyvédet is, aki szerint Satriani megnyerheti a pert, amennyiben bebizonyítja a két szám közötti feltűnő hasonlóságot, mert ebben az esetben a jog kevésbé hisz a véletlen egybeesésnek. Szerinte az is a hisztérikusságra amúgy hajlamos gitárhős mellett szól, hogy az ő lemeze már évekkel korábban megjelent és elég népszerű is, ami szintén a véletlen egybeesés esélyeit csökkenti.

Nézzünk meg az érdekesebb bizonyítások közül néhányat!

Tovább

Cimkék: satriani, coldplay

Leírás

„A zene politikailag gyanús dolog”
(Settembrini)

A világ legjobb zenéi. - A fusion jazz-től a thrash metalig. Nehézzene. Nem könnyű.

Levél nekünk

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2021, IGEN